Vervelend… Je wilt een nieuwe app installeren of probeert een foto te nemen en jouw toestel geeft telkens aan ‘Geheugen vol’. Lees de onderstaande tips om ervoor te zorgen dat je weer genoeg ruimte hebt op jouw toestel!
Tip 1: Verwijder onnodige apps
De meest voor de hand liggende tip: verwijder de onnodige apps. Wanneer men een app nodig heeft, dan zoek en installeert men die zonder moeite. Wanneer de app vervolgens niet meer nodig is dan wordt deze vaak vergeten en blijft deze onnodig de ruimte op jouw toestel innemen. Een hele makkelijke manier is om gewoon eens door jou scherm heen te scrollen, welke apps staan op het toestel terwijl je er eigenlijk nagenoeg geen gebruik van maakt? Denk bijvoorbeeld ook aan apps die standaard op jouw toestel geïnstalleerd staan, vaak kan je die niet zomaar verwijderen maar er zitten altijd apps tussen die wel te verwijderen zijn. Voor sommige apps zijn er webapps gemaakt, dit zijn websites in vorm van apps waardoor je de app zelf niet meer nodig hebt. Goeie voorbeelden hiervan zijn: Youtube, 9292 en Facebook.
Tip 2: Foto’s, video’s & clouddiensten
Foto’s en video’s consumeren vaak enorm veel ruimte op smartphones. Na verloop van tijd staan er vaak honderden, zo niet; duizenden foto’s en video’s op een gemiddelde smartphone. Dit neemt niet alleen veel opslag in maar het maakt je toestel ook trager. Gelukkig is hier een ideale oplossing voor: clouddiensten. Clouddiensten zijn een vorm van ‘online opslaggeheugen’ die alleen voor jouw toegankelijk zijn. Voorbeelden zijn Dropbox, Onedrive, iCloud etc. Het voordeel van deze clouddiensten is dat jouw foto’s veilig bewaard staan en je er vanuit elke smartphone, tablet of computer bij kan mits je een internetverbinding hebt. Dat betekend dus dat wanneer jouw smartphone wordt gestolen, je dierbare herinneringen veilig staan opgeslagen en je deze niet kwijtraakt. Daarnaast scheelt dit ook veel geheugen op je mobiel, want alles wat in de cloud staat opgeslagen hoef je niet langer op jouw mobiel te bewaren!
Tip 3: Whatsapp opschonen
Vaak één van de eerste apps die geïnstalleerd wordt op een smartphone: Whatsapp. Al sinds de eerste generatie Android toestellen en iPhones is Whatsapp niet meer weg te denken uit de maatschappij, bijna iedereen komt in aanraking met Whatsapp. Vaak onstaan er Whatsapp groepen met de buren, familie, vrienden of collega’s waarin foto’s en video’s worden gedeeld. Vaak slaat jouw toestel alle afbeeldingen en video’s die worden gedeeld in Whatsapp gesprekken direct op in het opslaggeheugen. Hierdoor loopt het opslaggeheugen van jouw smartphone sneller vol. Het is daarom aangeraden om in de Whatsapp instellingen bij data- en opslaggebruik de vinkjes uit te zetten bij ‘media automatisch downloaden’. Hierdoor kies jij zelf wat je wel en niet binnenhaalt op jouw toestel. Daarnaast is het slim om jouw Whatsapp gesprekken met veel foto’s en video’s op te ruimen als je daar geen behoefte aan hebt. Dit doe je door de chats te verwijderen, hierdoor verdwijnt jouw contactpersoon niet uit je toestel maar enkel de gesprekken met alle foto’s en video’s.